Zimy w Twierdzy ciąg dalszy

Ilustracja do artykuły: Zimy w Twierdzy ciąg dalszy

Kolejne dni akcji przyciągają coraz to więcej uczestników.

Już czwartkowe spotkanie pokazało, że osób aktywnie uczestniczących w turystycznym życiu Naszego Miasta nie brakuje. Ponad 100 osób podjęło próbę zdobycia trzech głogowskich wież. W tym celu musieli pokonać ponad pół tysiąca schodów. Efektem będzie certyfikat Zdobywcy Korony Głogowa rozdany na podsumowaniu akcji. Wszyscy podołali trudowi wspięcia się na Wieżę Ratusza, Kolegiaty oraz Zamku.

Zimy w Twierdzy ciąg dalszy - zdjęcie 1

Nie inaczej było na piątkowym nocnym zwiedzaniu. Trasa prowadziła przez oświetlone obiekty Głogowa, m.in. Sukiennice, Fosę Miejską, podziemia dawnej prochowni, Blok Koszarowy, Zamek Książąt Piastowskich i Kolegiatę. Na wieżę tej ostatniej można było wejść i podziwiać nocną panoramę miasta. Nagrodą za trudy wędrówki był ciepły, syty poczęstunek na statku Laguna.

Zimy w Twierdzy ciąg dalszy - zdjęcie 2Zimy w Twierdzy ciąg dalszy - zdjęcie 3Zimy w Twierdzy ciąg dalszy - zdjęcie 4Zimy w Twierdzy ciąg dalszy - zdjęcie 5Zimy w Twierdzy ciąg dalszy - zdjęcie 6

Podobną frekwencję przyniósł dzisiejszy dzień, podczas którego uczestnicy poznawali dawne koszary prawobrzeżnej części Głogowa na Ostrowie Tumskim. Wiedza ta będzie przydatna 10 lutego, podczas gry terenowej z wykorzystaniem puzzli. Również dzisiaj uczestnicy po ponad dwugodzinnej wyprawie mogli liczyć na ciepły poczęstunek, grilla i ognisko z rozgrzewającą herbatą.

Zimy w Twierdzy ciąg dalszy - zdjęcie 7Zimy w Twierdzy ciąg dalszy - zdjęcie 8Zimy w Twierdzy ciąg dalszy - zdjęcie 9Zimy w Twierdzy ciąg dalszy - zdjęcie 10Zimy w Twierdzy ciąg dalszy - zdjęcie 11

Już jutro natomiast "Dzień Węgierski". Rozpocznie się od prelekcji nt. węgierskich motywów głogowskich, np. godło rodu Korwinów w herbie miejskim. Będzie też krótka promocja Węgier jako kraju wartego odwiedzenia w postaci filmu, materiałów i gadżetów. Gwoździem programu będą jednak warsztaty kulinarne kuchni węgierskiej, poprowadzone jak tydzień temu przez mistrza w swoim fachu, wybitnego kucharza Krzysztofa Marciniaka.

Zakończenie akcji 12 lutego w piątek o godz. 10:00 w Centrum Konferencyjno-Wystawienniczym (Muzeum Archeologiczno-Historyczne) w Głogowie.

layout->loadBlock('tools/login'); */?>

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności