Osiedle „Nowe Jeruzalem”

Gdzie powstało?

W latach 20. ubiegłego wieku jednym z największych problemów ówczesnych władz Głogowa było budownictwo mieszkaniowe. Powodów było kilka: szalejąca w latach 1919-20 inflacja, czy znaczny napływ nowych mieszkańców, przede wszystkim z Wielkopolski, co było wynikiem zakończenia I wojny światowej. Rocznie miasto oddawało po kilkadziesiąt mieszkań komunalnych, ale to nie wystarczało, o czym świadczą liczby.

W 1924 r. w magistracie leżało ponad 4,6 tys. wniosków mieszkaniowych, które długo czekały na realizację, bo jeszcze w 1933 r. tych wniosków było prawie 1,3 tys. Głogów w tym okresie pozyskał sporo terenów pod budownictwo mieszkaniowe i puste place systematycznie zabudowywano nowymi osiedlami. Do nich należało m.in. osiedle Neu Jeruzalem (Nowe Jeruzalem), które powstało w latach 1928-31 w obrębie ulic Eichendorffstrasse (dziś Chopina), Knotelstrasse (Długosza), Gutenbergstrasse (Połaniecka) i Herzog-Konradstrasse (Kościuszki).

Zgodnie z projektem były to bloki wielorodzinne, dwupiętrowe. Mieli w nich zamieszkać weterani i inwalidzi wojenni. Na owe czasy mieszkania charakteryzowały się nowoczesnym wyposażeniem – w każdym były bojler na ciepłą wodę i ubikacje, natomiast kuchnie wyposażone były w piece węglowo-gazowe. Zgodnie z ówczesnym trendem w łazienkach i kuchniach pojawiły się lastrykowe posadzki. Niestety, okazało się wysoki czynsz był zbyt dużą barierą finansową do przeskoczenia dla weteranów i większość mieszkań było wynajmowane innym, bardziej zamożnym grupom społecznym.

Znaczna część Nowego Jeruzalem uległa zniszczeniu w trakcie oblężenia miasta w 1945 r. Spalone zostały drewniane, pokryte papą dachy i drewniane schody w klatach schodowych. Część budynków nadawała się jednak do odbudowy, która trwała do 1958 r. W jednym z bloków przy ul. Połanieckiej zamieszkali pracownicy Głogowskiej Stoczni Rzecznej, późniejszej Famaby. Pozostałe lokale mieszkalne przeznaczone były głównie dla pracowników głogowskich zakładów pracy i instytucji oraz milicyjnych rodzin. W ostatnich latach budynki doczekały się termomodernizacji.

FOTO: MAH, Fotopolska, Wehikuł Czasu, A. Wiśniewski, K. Zawicki.

usemap

Dostosowanie strony internetowej Urzędu Miasta Głogów do potrzeb osób niepełnosprawnych realizowane w ramach projektu dofinansowanego ze środków Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Polityka prywatności