Historia „Stoczniowca”

Koleje losu charakterystycznej kamienicy

Po likwidacji umocnień Twierdzy Głogów w 1903 r. w nowej dzielnicy miasta (Neustadt lub Wilhelmstadt) jako jeden z pierwszych powstał budynek mieszkalny na przedłużeniu ulic Wingenstrasse (Kołłątaja) i Friedrichstrasse (Piotra Skargi) oraz między ulicą Neue Wallstrasse (Staszica) i Leopoldring (Wały Bolesława Chrobrego). Szczególnie efektownie prezentował się jego narożnik u zbiegu ul. Kołłątaja i Wałów Chrobrego zwieńczony strzelistą wieżą, oraz oknami i balkonami bogato zdobionymi ornamentami kwiatowymi. Mieszkania, jak na owe czasy posiadały wysoki standard i zajmowane były przez prominentnych obywateli Głogowa.

Kamienica do 1945 r. zamieszkiwana przez Niemców szczęśliwie przetrwała wojnę, choć utraciła większość swoich zdobień, jak również część północnego skrzydła od strony ul. Staszica. Zamieszkali tam pracownicy Stoczni Rzecznej (od 1957 r. Fabryki Maszyn Budowlanych „FAMABA”) – stąd wzięła się potoczna nazwa budynku.

Wielu powojennych mieszkańców i ich potomków żyje w kamienicy do dziś. Obecnie jest ona domem dla ok. 300 osób. Na przestrzeni lat w budynku siedzibę miało kilka firm i zakładów. Starsi mieszkańcy miasta z pewnością pamiętają zakład fryzjerski pana Skrzypczaka. Obsługiwał on klientów w charakterystycznym białym fartuchu, a mniejszych bywalców salonu sadzał na desce. Po latach lokal przerobiono na mieszkanie.

Kamienica, oprócz miana „Stoczniowca” nazywana była również „Famabowską”, a w latach późniejszych „Belwederem”. Dlaczego? Według jej mieszkańców, ktoś po prostu napisał farbą na murze „Belweder” i nazwa zaczęła funkcjonować w nieoficjalnym obiegu. Koleje losu niektórych mieszkańców spisane zostały w publikacji: Historia jednego kwartału. Wspomnienia mieszkańców „Stoczniowca”.

Źródła i foto: polska.org, glogow.pl, D. Jarosz, M. Kuchnicki: „Wspomnienia mieszkańców stoczniowca”, docplayer.pl, A. Najgebauer, W. Najgebauer

usemap

Dostosowanie strony internetowej Urzędu Miasta Głogów do potrzeb osób niepełnosprawnych realizowane w ramach projektu dofinansowanego ze środków Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Polityka prywatności